Wszystkie metale powinny zostać poddane obróbce, dzięki której zyskują one nowe właściwości czy też na przykład poprawiają się ich parametry. Jednym ze sposobów na to jest hartowanie stali. Na czym ono polega, jak się go dokonuje i jakie są efekty hartowania stali?
Czym jest hartowanie stali i jak przebiega?
Proces taki jak hartowanie stali to nic innego jak obróbka cieplna tego metalu. Polega ona na wykorzystaniu wysokiej temperatury, do której stal jest nagrzewana. Jest ona zwana temperaturą hartowania i gdy stal jest do niej nagrzana przez odpowiednio długi czas dochodzi do przebudowania jej struktury wewnętrznej. Następnie tak nagrzana stal jest bardzo szybko schładzana.
Branża, której specjalizacją jest produkcja wyrobów metalowych bardzo często wykorzystuje proces hartowania stali z racji na to, iż pozwala on na poprawę jej właściwości, a także znaczne wzmocnienie tego materiału. Podczas hartowania trzeba jednak pamiętać o kilku rzeczach.
Na co uważać podczas hartowania stali?
Nie można zapominać o tym, iż hartowanie stali to proces, który wykorzystuje bardzo wysoką temperaturę, a co za tym idzie podczas niego występuje spore ryzyko pożaru. Dlatego podczas hartowania należy mieć na sobie odpowiedni ubiór ochronny taki jak rękawice oraz okulary. Do tego stal powinna być nagrzewana na powierzchniach metalowych lub stalowych, które zmniejszą ryzyko pożaru.
Niezwykle ważne jest także to by zabezpieczyć siebie przed wysoką temperaturą. Dlatego stal należy trzymać przez długie szczypce, które pozwolą na to by źródło ciepła znajdowało się daleko od ciała,a co za tym idzie nie stwarzało dodatkowego zagrożenia.
Niezwykle ważny jest także proces chłodzenia stali. Przede wszystkim ponownie warto wykorzystać tutaj szczypce. Stal należy mocno trzymać i po zanurzeniu jej w środku chłodzącym najlepiej jest nieco się odsunąć, gdyż wtedy z pewnością powstanie sporo pary wodnej, a także istnieje ryzyko rozprysku. Ponadto stal należy wyjąc po tym jak woda nie będzie już wrzeć.