Charakterystyczne, niezbyt wysokie pojemniki plastikowe można spotkać w różnych sklepach lub punktach gastronomicznych. Są to tzw. kuwetki, powszechnie używane do przechowywania sypkich lub drobnych produktów. Poza estetyką, powinny charakteryzować się jeszcze innymi cechami.
Produkcja opakowań z tworzyw sztucznych dla branży spożywczej
Funkcja, jaką pełnią kuwetki plastikowe w branży spożywczej, związana jest głównie z prezentacją zawartości – mogą to być np. słodycze, suszone owoce itd. Pojemnik powinien być dość niski, o ujednoliconych rozmiarach. Kuwetki montuje się w gablotach lub podajnikach, dlatego jest to istotne.
Ważne jest także łatwe korzystanie z takich pojemników. Producent opakowań dla branży spożywczej zapewnia klientom wygodę poprzez gładkie, zaokrąglone brzegi. Często jeden z nich jest wyprofilowany. Ułatwia to np. nakładanie zawartości łopatką lub nawet dłonią.
Co powinno charakteryzować pojemniki plastikowe?
Kuwetki, jak też inne opakowania z tworzyw sztucznych używane w przemyśle spożywczym, muszą być łatwe do utrzymania w czystości. Po umyciu powinny szybko obciekać. Ważne jest też, by nie gromadziły cząsteczek przechowywanych w nich produktów (jak drewniane lub papierowe).
W przemyśle spożywczym dość popularne jest również opakowanie typu blister. Wszystkie takie produkty cechuje lekkość, a jednocześnie odporność na uszkodzenia wywołane kontaktem. To ważne, bo w sklepach czy magazynach pojemniki bywają układane na sobie i obok.
Pojemniki plastikowe i inne dla branży spożywczej
Bardzo często w branży spożywczej liczy się wygląd pojemników. Kuwetki plastikowe w Krakowie cieszą oko żywymi barwami, mają też estetyczny kształt. Mają zachęcać klienta z daleka, zanim jeszcze zrobi to zawartość opakowania. Dobrze jest, jeśli współgrają z dekoracjami w danym miejscu.
Podsumowując, pojemniki stosowane w sklepach spożywczych, punktach gastronomicznych itd. muszą być łatwe do czyszczenia, ładne i trwałe. Bardzo często są profilowane oraz zdobione.