Opakowania plastikowe spożywcze – czym się kierować przy ich wyborze?

Plastik to tworzywo, które jest wykorzystywane bardzo często, również do przechowywania żywności. Opakowania plastikowe spożywcze to nie są po prostu pojemniki z plastiku. Muszą być one wykonane ze specjalnego plastiku, który jest bezpieczny dla zdrowia. Dzięki temu może mieć on bezpośredni kontakt z żywnością, nie zmieniając jej smaku i właściwości.

Czym charakteryzują się opakowania plastikowe spożywcze?

Jeśli marzy nam się rekomendowany producent opakowań plastikowych spożywczych, powinniśmy zwrócić uwagę, czy proponowane przez niego opakowania z polipropylenu mają wszelkie atesty i certyfikaty.

Dzięki nim będziemy mieć pewność, że te opakowania z plastiku są faktycznie bezpieczne dla zdrowia i nie przyniosą żadnej szkody. A mogą to być na przykład szalki do pieczarek, pojemniki na śmietanę czy pudełka na mięso – możliwości są w zasadzie nieograniczone.

Opakowania plastikowe spożywcze – co trzeba o nich wiedzieć?

Opakowania plastikowe spożywcze są zwykle do siebie bardzo podobne. Różni je najczęściej tylko etykieta. Wszystko dlatego, że twórcy danego produktu żywnościowego zamawiają opakowania z danej fabryki zajmującej się produkcją takich opakowań.

Często, np. serki mają podobny kształt, gdyż produkcja tego rodzaju opakowań plastikowych z plastiku PP mogłaby być bardziej problematyczna, kosztowna, a nawet niemożliwa w innym kształcie.

Opakowania plastikowe spożywcze – więcej informacji

Jeśli chodzi o pudełka plastikowe producent musi zapewniać bezpieczeństwo użytkowania jego wyrobów. Jest to bardzo ważne, gdyż my jako konsumenci, nie jesteśmy w stanie rozróżnić plastiku bezpiecznego dla zdrowia od tego, który mógłby być szkodliwy.

Plastik, który ma kontakt z jedzeniem musi być nie tylko bezpieczny, ale i odporny. Nie mowa tu o fizycznej odporności na uszkodzenia, a raczej o odporności na kontakt z różnego rodzaju substancjami i składnikami. Pojemniki są nie tylko odporne na uszkodzenia, ale i np. na zabrudzenia.

Dodaj komentarz