Szef kuchni – jakie trzeba mieć kwalifikacje?

Praca jako szef kuchni to zwykle marzenie osób, które czują się świetnie przyrządzając różnorakie potrawy. Mimo tego, że gotowanie w domu jest dla wielu z nich przyjemnością, to jednak jako zajęcie zarobkowe może być to całkiem sporym wyzwaniem. Jakie kwalifikacje, umiejętności i cechy należy posiadać, aby sprawdzić się w tym zawodzie? Podpowiadamy.

Kim jest szef kuchni?

Szef kuchni to osoba, która posiada odpowiednie wykształcenie i zna się doskonale na przygotowywaniu szerokiego zestawu różnych potraw. Zwykle w tym zawodzie osiąga specjalizację w konkretnym kierunku. W ten sposób może przygotowywać wykwintne dania z określonej kuchni, na przykład śródziemnomorskiej.

Warto także wiedzieć, że osoba pracująca na tym stanowisku to najczęściej ktoś kto podejmuje decyzje w określonej grupie. Ma podległych kucharzy i wydaje polecenia oraz planuje poszczególne kroki, aby zdążyć z realizacją zamówień. Jest to więc bardzo odpowiedzialne stanowisko, które wymaga nie tylko skupienia na przyrządzaniu wielu potraw jednocześnie, ale konieczne jest także zadbanie o delegowanie obowiązków. Wszystko to może dziać się pod presją czasu i niekiedy w stresie, ponieważ nie wszystko udaje się zrealizować zgodnie z planem.

Z drugiej strony jest to także zaszczytne stanowisko, a szef kuchni cieszy się szacunkiem i renomą. Dość często to właśnie nazwisko takiej osoby buduje markę konkretnej restauracji lub nawet niewielkiej jadalni. Wystarczy, że jego dania smakują, prezentują się wyjątkowo na talerzu i za każdym razem klienci mogą liczyć na wysoką jakość posiłków.

Jakie kwalifikacje powinien posiadać szef kuchni?

Aby osiągnąć status szefa kuchni należy przejść przez niższe szczeble w karierze, aby na końcu móc piastować najwyższe stanowisko w danej kuchni. Najlepiej do tego przygotowuje szkoła branżowa lub technikum gastronomiczne. W przypadku tej drugiej drogi kształcenia należy liczy się z tym, że nauka potrwa aż 5 lat. Natomiast w szkole branżowej można skończyć z dyplomem już po 3 latach. Po uzyskaniu odpowiednich kwalifikacje i zdaniu egzaminów można przystąpić do szkoleń uzupełniających.

Co niezwykle istotne, w przypadku uzyskania kwalifikacji TG.16, a więc organizacji żywienia i usług gastronomicznych – można nie tylko mieć szansę na zostanie szefem kuchni, ale również mieć otwartą drogę do tego, aby piastować funkcje menadżera, a nawet właściciela restauracji.

Oczywiście wybór odpowiedniej szkoły to kwestia, którą należy rozważyć posiadając pewne minimalne podstawy i predyspozycje ułatwiające wykonywanie tego zawodu. Nie oznacza to rzecz jasna konieczności sięgania po skomplikowane przepisy, ale dużo bardziej liczy się umiejętność szybkiego i sprawnego przyrządzania łatwych potraw. Takie zdolności przydadzą się już w trakcie studiów, gdzie dysponując wiedzą praktyczną można łatwiej przyswajać wiedzę teoretyczną, aby następnie korzystać z niej w trakcie dużo większych wyzwań.

Na temat innych stanowisk pracy w których występuje zapotrzebowanie na pracowników we Wrocławiu można przeczytać w artykule https://kochamwroclaw.pl/rosnie-ilosc-ofert-pracy-we-wroclawiu-sprawdz-w-ktorych-zawodach-najbardziej/.

Dodaj komentarz